Uusi vuosi vaihtui ja todellinen unelmamatka Brasiliassa on takanapäin, silti fiilikset ovat hyvin matalat.

Tyttäremme oli portugalia hyvin puhuvana erinomaisena matkanjohtajana matkallamme. Tytär varoitteli myös varkaista ja piti hyvää huolta ryhmämme turvallisuusasioista. Mitään ongelmia näissä asioissa ei ollutkaan koko matkan aikana.

Erosimme tyttärestämme 29.12. Salvadorin kentällä. Hänellä oli rinkka selässä ja lentolippu Buenos Airesiin. Hänellä oli tarkoitus matkustaa yksin kaksi viikkoa Argentiinassa ja Uruguayssa. Jo automatkalla kotiin saimme tietää, että häneltä on varastettu Buenos Airesin lentokentän pankkiautomaatilla laukku, jossa olivat  passi, rahat ja kamera. Lisäksi mikään suomalaisista korteista ei toiminut automaatilla, joten hän ei saanut rahaa nostettua. Voin hyvin kuvitella, että tilanne oli  nuorelle 22-vuotiaalle yksin matkustavalle tytölle varsin hermostuttava ja siksi myös tällaisissa tilanteissa vaadittava tarkkaavaisuus herpaantui hetkeksi. Kyllä ammattivaras sen huomaa ja käyttää tilaisuutta hyväkseen. Tytär oli heti yhteydessä lentokentän poliisiin, joka puhui vain espanjaan. Tytär puhuu vain auttavasti maan kieltä. Tytär kertoi, että poliisi retkotti tuolissaan ja joi mateteetä tehdessään jonkin sortin paperia varkaudesta. Ei olisi kuulema vähempää voinut kiinnostaa. Ja sopivasti juuri se valvontakamera, joka seurasi liikennettä pankkiautomaatilla, ei ollut toiminnassa.

Onneksi tyttärellä oli hostellimajoitus varattuna etukäteen, joten on katto pään päällä ja hostellilasku voidaan maksaa Suomesta käsin Western Unionin kautta. Suomalaisilla pankkikorteilla hän ei ole pysynyt lukuisista yrityksistä huolimatta nostamaan rahaa. Visalla hän ei ole pysynyt maksamaan ostoksia. Se vähäinen pesomäärä, joka hänellä oli jemmassa, on jo käytetty ruokaan. Hostellin aamupala on kahvia, paahtoleipää ja yksi omena. Kuinkahan kauan sillä pysyy hengissä? Eli nyt ei ole enää rahaa syömiseenkään.

Tytär oli ollut heti yhteydessä suurlähetystöön ja uusi passi on luvattu reilun viikon sisällä. Raha-asioissa oli neuvottu käyttämään kansainvälistä rahanvälitysyritystä. Tätä mekin käytimme eli Western Unionin kautta kylläkin raha lähti sujuvasti luottokortiltani ja on nyt Buenos Airesissa tilassa "noudettavissa". Tytär ei pysty kuitenkaan nostamaan rahaa, koska hänellä ei ole passia. Kopio passista ei riitä. Olen ollut yhteydessä Western Unioniin ja sieltä kerrottiin, että on olemassa turvasana, jolla voidaan varmistaa, että kyseessä on oikea nostaja. Tässä tilanteessa ei ollut enää mikään yllätys, että turvasana ei ole käytössä Argentiinassa!  Western Unionin neuvo oli, että tytär yrittää löytää luotettavan (!) henkilön, joka sitten muutettaisiin rahalähetyksen saajaksi ja joka omalla passillaan nostaisi rahat ja siten antaisi rahat tyttärelle.  Turvallisuusohjeissa kuitenkin painotetaan toisaalla luottamasta tuntemattomiin ja antamasta rahansiirtoon liittyviä tietoja kenellekään ulkopuoliselle. Kumpaa ohjetta pitäisi noudattaa?  Tässä tilanteessa luottamus toisiin ihmisiin on joka tapauksessa minimissään. 

 

 Viime yönä etsin netistä löytyvää aputietoa.. Nyt on tyttärelle lähetetty tieto Visan käteisautomaattilistauksesta, josta pitäisi löytyä Buenos Aireissa toimivat automaatit, joista voi nostaa Visalla rahaa. Yhdestä  blogista löysin myös tiedon, että Banelco-niminen pankki olisi kai ainoa, jossa suomalainen pankkikortti voisi toimia. Brasiliassa ei suomalaisten pankki- tai luottokorttien kanssa ollut mitään ongelmia. 

Tytär oli etukäteen kuullut pelkästään  hyvistä kokemuksista  aiemmin Buenos Airesissa käyneiltä.  Tyttärelle Argentiina näytti heti kättelyssä ne toiset kasvonsa, joista myös Ulkoministeriön Argentiinan matkatiedotteessa kerrotaan.  Rikollisuus on lisääntynyt, ryöstöt, varkaudet ja raiskaukset ovat yleistyneet. Ryöstetyksi voi tulla myös taksissa. Väärää rahaa on paljon liikkeellä. Tyrmäystippoja käytetään. Tuntemattomien, ystävällistenkin,  seuraa on syytä välttää.

Nyt meillä on paljon jälkiviisautta. Ehkä eniten tietoa - valitettavasti - on kuitenkin tullut siitä, miten heitteille Suomen kansalainen voi jäädä hätätilanteessa ulkomailla. Omaa apua ja omatoimisuutta korostetaan. Nyt on kyllä omat keinot lopussa  enkä kohta keksi muuta omatoimisuutta kuin lähteä itse matkaa viemään rahaa ja ruokaa tyttärelle!