Ruoka Brasiliassa on tosi hyvää! Kolmen matkaviikon aikana ei kyllä tullut ikävä suomalaista ruokaa, ei edes suomalaista kahvia, sillä maitokahvi maistui niin hyvältä :)

Matkan aikana nautimme pääsääntöisesti aamiaiset hotellissa lukuun ottamatta kahta aamiaista brasilialaisen perheen vieraana ja neljänä aamuna lomahuoneistossa itse kokaten. Hotelliaamiaiset olivat runsaat ja monipuoliset. Makean nälkäkin tuli hyvin tyydytettyä erilaisia leivonnaisia ja kakkuja maistellessa. Parasta varmasti olivat tuoreet hedelmät kuten mangot, ananakset, meloonit, papaijat. Salvadorissa aamiaisella sai vastapaistettuja tapioca-leipiä/lettuja valinnan mukaan suolaisella tai makealla täytteellä.

 

Leipiin käytettyä tapioca-jauhoja saadaan maniokkikasvista.

Välipalaksi voi aina juoda eksoottisista hedelmistä puserrettuja tuoremehuja:

Osalla hedelmistä oli niin eksoottiset nimet, että en edes muista niitä. Sokeriruokoviinadrinksussa oli karambolan lisäksi kerran muistaakseni uglua tai sitten jotain sinne päin :) Tässä juomassa on kylläkin passionhedelmää:

Mitä muuta juotiin: guaranaa, olutta, kivennäisvettä... Kaksi kertaa yritimme tilata ravintolassa listalla ollutta brasilialaista punaviiniä, mutta kas kummaa se oli kummastakin ravintolasta päässyt loppumaan... Brasilia ei taida oikein olla viinimaa.

Brasiliassa on paljon ns. kiloravintoloita, joiden buffetpöydistä löytyy varmasti jokaiselle - niin lihan, kalan tai kasvisruokien ystävälle - maukasta syötävää. Lautaselle kerätty annos punnitaan ja maksu tulee painon mukaan. Edullinen tapa nauttia esim. lounasta.

Tytär luki matkalla ahkerasti Lonely Planet-kirjaansa ja sen opastuksella me valitsimme useasti ruokapaikkamme. Kirjan neuvon mukaisesti menimme mm. Ubatubassa syömään paikallista herkkua Peixe com Banana juuri siihen yhteen tiettyyn ravintolaan, jossa kirjan mukaan se on parasta. Tosi hyvää olikin ! Kyseessä on kalapata, jossa on mukana pieniä, vihreitä banaaneja.  

Bahiassa oli tarjolla kalaherkkuja oikein enemmänkin, mm. hummereita söimme muutaman kerran. Erityisesti jäi mieleen hummeripata, jossa oli käytetty kookkosmaitoa. Ostereita maistettiin myös, tässä kuvassa gratinoituina:

Kaikkien paikallisten herkkujen lisäksi olen varmasti syönyt elämäni parhaat pizzat Brasiliassa. Juuston ystävän toivepizza oli neljän juuston pizza, jossa ei sitten juuston lisäksi tainnut muuta ollakaan, mutta ei kyllä tarvinnutkaan, niin hyvää oli.

Mutta ehkä maukkain ruokamuisto jäi tästä näinkin yksinkertaiselta näyttävästä ruuasta:

Kyseessä on juustotäytteinen "pannukakku", joka on tomaattikastikkeessa. Ensin tomaattikastikkeeseen kastettiin vaaleaa leipää ja sen jälkeen syötiin pannukakku. Tätä herkkua söimme Sao Jose do Rio Pardossa, jossa isäntäperheemme vei meidät paikalliseen "pannukakkuravintolaan".

Nyt on pakko lopettaa! Minulle tuli nälkä näitä brasilialaisia ruokaherkkuja ja -juomia muistellessa :)