Kyllä Suomessa on helppo matkustaa pitkiäkin matkoja linja-autossa. Siitä vaan nousee bussiin ja maksaa matkan kuljettajlle. Kukaan ei kysele kuka olet, mikä on osoitteesi, mikä on matkasi tarkoitus tai mikä on äitisi nimi!

Brasiliassa kaikki on tosin.

Matkan teon ensimmäinen vaihe oli varata netissä liput esim. Ubatubasta Rio de Janeiroon. Tässä vaiheessa piti ilmoittaa kaikki matkustajat tarkkoine henkilötietoineen ja osoitteineen. Passin numero tarvittiin ja myös matkan tarkoitus piti kertoa, mutta myös mihin Rio de Janeirosta aikoo. Tämä bussifirma ei halunnut tietää äidin nimeä -jotkut kylläkin tarvitsevat myös tämän tiedon. Sen jälkeen liput maksetaan etukäteen.  Nettivaraus tehdään portugalin kielellä, joten ilman portugalin kielen taitoista tytärtämme tuskin edes tämä ensimmäinen vaihe olisi onnistunut.

Seuraavassa vaiheessa liput on lunastettava linja-autoasemalta viimeistään tuntia ennen aikataulun mukaista lähtöaikaa. Harvemmin bussit kuitenkaan todellisuudessa lähtivät aikataulussa.

Tässä nyt on tytär lunastamassa lippuja Sao Paulon linja-autoasemalla ensimmäistä matkaamme varten.

Matkalippujen lisäksi tässä vaiheessa saadaan lomakkeet, joihin on vielä täytettävä tarkkaan ja huolellisesti kaikki ne samat tiedot, jotka on jo ilmoitettu varausvaiheessa.

Sitten jonotetaan linja-autoon. Ensin luovutetaan ruumaan menevät tavarat niistä vastaaville henkilöille ja jokaisesta matkalaukusta tai muusta tavarasta saa vastakuitin, joka sitten perillä tarkistetaan  huolellisesti, jotta jokainen saa varmasti oman laukkunsa.

Sen jälkeen jonotetaan bussiin sisälle. Kuljettaja tarkistaa matkalipun, kerää käsin täytetyn lomakkeen ja vertaa sitä passin tietoihin, että varmasti juuri se henkilö matkustaa, jolle matkalippu on ostettu. Sitten päästään jo bussiin sisälle matkalipusssa merkitylle paikalle. Kun tämä matkustajien saaminen sisälle linja-autoon on näin tarkkaa puuhaa, niin ei ihme, että aikataulut ovat "joustavia".

Sisällä bussissa onkin sitten varsin mukavaa. Ilmastointi pelaa, penkkejä voi kallistaa lähes makuuasentoon, jalkatilaa on ruhtinaallisesti ja esim. kuuden tunnin matkalla Ubatubasta Rio de Janeiroon jalkojen alle pystyi nostamaan vielä erillisen jalkatuen. Pitkillä matkoilla oli yksi pidempi noin puolen tunnin pysähdys, jolloin oli mahdollisuus ostaa syötävää tai juotavaa levähdyspaikassa. Meillä toki oli matkaeväitä mukana linja-autossakin.  Turvavyöt olivat käytössä. Puhuminen kuljettajan kanssa matkan aikana oli ehdottomasti kielletty. Kuljettajat olivat taitavia ja matkanteko oli varsin mukavaa ja edullista, mutta "alkumuodollisuudet" olivat kylläkin varsin vaivalloiset.

Tällä bussilla matkasimme Rio de Janeiroon.